Jordgubben – näringsrik och hälsosam

Jordgubben är en så kallad skenfrukt (falsk frukt) och inte ett bär som man kanske kan tro. Jordgubbar har en söt och god smak och innehåller flera viktiga näringsämnen. I Sverige odlas det flera olika sorter av jordgubbar. Väljer man att äta de jordgubbar som är ekologiskt odlade kan man känna sig trygg med att inga kemiska bekämpningsmedel har använts vid odlingen. Svenska jordgubbar är också ett bra val då transporten från odling till försäljningsstället inte varit alltför lång.[1]

Jordgubben är rik på vitaminet folat

Folat är ett B-vitamin som är viktig för normal blodbildning. Det bidrar även till normal funktion av immunsystemet och minskning av trötthet och utmattning.[2] Näringsämnet folat förekommer naturligt i mat och förutom i jordgubbar finns det mycket av vitaminet i exempelvis mörkgröna bladgrönsaker, kål, linser och bönor. Folatinnehållet förblir stabilt i färska jordgubbar bäst om förvaringen av dem sker i kyl. Näringsinnehållet minskar snabbare vid förvaring i rumstemperatur.[3]

Folat är extra viktigt för kvinnor i fertil ålder som vill bli eller är gravida då tillräckliga mängder av vitaminet skyddar mot ryggmärgsbråck hos foster och nyfödda. Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida och spelar en roll i celldelningsprocessen. För alla som växer är det också mycket viktigt att få i sig tillräckliga mängder folat eftersom cellbildningen i kroppen ökar när vi växer.[4]

Jordgubben är en bra källa till mineralet järn och vitamin C

Jordgubben innehåller både järn och vitamin C. Det är en bra kombination eftersom vitamin C kan hjälpa kroppens järnupptag. Järn finns i kroppens hemoglobin (som är en viktig beståndsdel i de röda blodkropparna) som transporterar syre i blodet.  Mineralen är även en viktig beståndsdel i kroppens myoglobin (i muskelvävnaden) som transporterar syret i musklerna. Det finns två sorters järn, hemjärn och icke-hemjärn. I vegetabiliska livsmedel ingår främst icke-hemjärn som är svårast för kroppen att ta upp och som lättare kan påverkas av andra ämnen. Om man särskilt vill få i sig järn via kosten är det fördelaktigt att samtidigt få i sig något livsmedel som är C-vitaminrikt eftersom det kan förbättra kroppens upptag av järn.[5]

Det järnintag som rekommenderas per dag varierar för olika åldersgrupper och kön. Järn kan vara särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder. Exempelvis är rekommenderat dagsintag för kvinnor i fertil ålder och för flickor 15 – 17 år högre än jämfört med för övriga vuxna. Enligt den senaste kostvaneundersökningen Riksmaten vuxna 2010-2011 får särskilt unga kvinnor i sig mindre av både järn och folat än vad som rekommenderas. Däremot visar undersökningen att kvinnor och män som tränar regelbundet äter mer frukt, bär och grönsaker och får i sig mer av järn och folat.

Jordgubben är kanske allra godast när vi får plocka den direkt från odlingslandet men såklart är det bara fantasin som sätter gränser för hur du vill äta den. Att göra en fruktsallad, tillsätta dem i en smoothie eller i en grönsakssallad tycker många smakar bra. Du kan även göra morgongröten eller yoghurten extra färggrann och god genom att toppa den med jordgubbar och andra bär.[6]


[1] https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-
media/2008_miljogifter_jordbruk_mat_jordgubbar_rapport.pdf

[2] https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

[3] https://www.forskning.se/2003/01/16/jordgubbar-till-kvinnor-folatintag-bor-fordubblas/

[4] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat

[5] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn

[6]https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/riksmaten_2010_2011_kortversion1.pdf