Mat som solskydd

av Ann Wahlgren

Nu är sommaren äntligen här med sina soliga dagar. Plötsligt vistas fler av oss utomhus mer tid än under vintern. Vi ses på picknick i det gröna, åker till landet, golfbanan eller ut med båten. På våren och under sommaren står solen som högst på himlen och mellan klockan 11 och 15 strålar den som starkast. Man har längtat och tar nu alla chanser som ges för att få vara ute i solen och kanske får man den första solbrännan.

När solen står tillräckligt högt kan kolesterolet i vår hud reagera med solens UV-strålar och kroppen börja producera D-vitamin.

Det finns många bra råd och tips om vad vi kan göra för att inte riskera att få skador av för mycket sol. Att exempelvis smörja in sig med solkräm, bära skyddande kläder, hatt och solglasögon är bra.

Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats informeras om den strålning från solen som kan vara skadlig om vi får för mycket av.[1] Där ges också råd som att ta pauser i skuggan mitt på dagen när solen är som starkast och att man bör vara extra försiktig då man till exempel är ute på sjön eller vid stranden eftersom både vatten och sand reflekterar solljuset.

Som kompletterande solskydd finns det flera livsmedel med näringsämnen vars egenskaper kan ha effekt på huden och göra den mindre solkänslig. Ett exempel är karotenoider som är en form av vitamin A som finns bland annat i grönsaker, frukt och skaldjur. Vitamin A är viktigt för bibehållandet av normal hy. Ett regelbundet intag av karotenoider under några månader innan solexponering gör huden mindre solkänslig[2]. Tomat, morot, grönkål och mango är några exempel på karotenoidrika livsmedel.

Lykopen (en karotenoid) finns det gott om i tomat och vattenmelon och det är näringsämnet som ger dem sin vackra röda färg. I ett flertal studier har man sett att lykopen bevarar hudens skydd och skyddar den mot skador som kan uppkomma vid UV-strålning[3][4][5]

Att äta tillagad tomat jämfört med rå är det mest optimala när man vill få i sig så stor mängd av lykopenet som möjligt. Värmen vid tillagningen gör att näringsämnena lättare tas upp i kroppen och utbudet av recept med tomat är stor. Varför inte prova det enkla och goda som exempelvis att lägga körsbärstomater i ugn med lite olivolja, laga en tomatsoppa eller värma tomater i en panna tillsammans med dina favoritkryddor. Under sommaren är det svalkande med melon och mest lykopen finner du i de melonerna som är riktigt mogna och mest röda.

Polyfenoler är en annan grupp näringsämnen som gör gott för huden. De kan skydda mot för tidigt åldrande av huden, exempelvis pigmentfläckar, som kan uppstå med åren efter mycket UV-strålning[6][7]. Mörka bär och vissa kryddörter innehåller polyfenoler. Exempel på livsmedel som du kan äta för att få i dig av denna näringsgrupp är: blåbär, svarta vinbär, röda vindruvor, kryddnejlika och kakaobönor.

När vi vistas i solen och blir varma gör vi av med mycket vätska och elektrolyter (salter). Det är därför viktigt att tänka på att dricka ordentligt med vatten och fylla på med elektrolyter för att undvika värmeslag eller uttorkning. Om man förlorar mycket vätska och salter kan det ibland vara nödvändigt att inta någon typ av vätskeersättning. Normalt behöver vi få i oss ca 11/2 liter vatten per dygn men är det riktigt varmt eller om man svettas mycket kan man behöva dricka ännu mer.


[1] https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15295630/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506060/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6482986/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288507/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037798/