av Andrea Grossmann, näringsfysiolog
Det är möjligt att tillgodose människans näringsbehov genom vanlig mat. Detta stämmer i teorin men inte alltid i praktiken.
För att få en bra variation av alla näringsämnen ska man enligt Livsmedelsverket äta ett livsmedel från varje kategori i den så kallade matcirkeln. Dessa kategorier är frukt, grönsaker, rotfrukter, spannmål, matfett, mejeriprodukter samt kött, fisk och ägg. För många människor är det standard att äta näringsfattig snabbmat flera gånger i veckan om inte oftare. Idag är det dessutom mycket vanligt med alla möjliga kostpreferenser. Somliga undviker vissa livsmedel på grund av allergier och andra, som till exempel vegetarianer eller personer som följer olika dieter, avstår av andra skäl. Generellt kan man säga att ju fler livsmedelsgrupper som utesluts, desto svårare blir det att täcka vårt dagliga näringsbehov.
Kostundersökningar visar gång på gång hur vi idag får i oss alldeles för lite frukt och grönt och att näringsbrister även är vanligt förekommande i västvärlden. För att bibehålla god hälsa och undvika brist på livsviktiga näringsämnen kan ett kosttillskott därför i många fall vara ett bra komplement till kosten. Det finns idag multivitaminer anpassade för olika människor och deras behov, till exempel män, vegetarianer, idrottare och äldre.
Personer som tränar mycket har ett större behov av både näringsämnen och energi. Efter ett träningspass är det många som vill fylla på med kolhydrater, protein och vätska för att få optimal återhämtning. Idrottare och motionärer kan ibland ha svårt att komma upp i den kalorimängd som kroppen behöver vid mycket träning. Vissa idrottare behöver inta 4000–5000 kalorier per dag jämfört med cirka 2000 kalorier för en person som inte tränar. Detta motsvarar cirka 7 stora måltider om dagen vilket kan vara tidskrävande, kostsamt och en rejäl utmaning för magsäcken.
För personer som tränar mycket kan det vara en utmaning att hitta en bra fördelning av matintaget över dagen som fungerar med arbete, träning och andra aktiviteter. Äter du för nära inpå ett träningspass kan du känna dig mätt och orkeslös då kroppen fokuserar på matsmältningen. Vid uthållighetsträning kan det därför underlätta att dricka någon typ av sportdryck i samband med träningspasset för att fylla på med kolhydrater samt vitaminer, mineraler eller koffein om man så önskar.
Efter ett hårt träningspass bör man inta cirka 20 gram protein för optimal återhämtning. För att komma upp i denna proteinmängd kan man till exempel förbereda en matlåda med två kokta ägg, 100 gram tonfisk eller 500 gram broccoli att ta med i väskan. Alternativt kan man äta en kvarg, dricka sju deciliter mjölk eller äta två tetrapack kokta kikärtor i omklädningsrummet efter träningen. Det går absolut att få i sig denna proteinmängd via vanlig mat men vissa vill helt enkelt inte det. Vad man väljer att äta är en smakfråga, en tidsfråga och självklart en ekonomisk fråga. I det långa loppet kan en vardaglig rutin med extra tid för förberedelser av matlådor och mellanmål vara ohållbart och besvärligt för individen. Då kan till exempel ett proteinpulver som ska blandas med vatten vara ett hållbart alternativ för att bibehålla hälsosamma rutiner. Det är ett snabbare och lättare alternativ helt enkelt. De bästa rutinerna är alltid de som faktiskt blir av.
Idag är det även många som vill få i sig koffein för att prestera bättre under arbetsdagen eller träningspasset. Energidrycker, kaffe och te är en smakfråga och vissa människor med känslig mage kan uppleva obehag efter intag av dessa drycker. Då kan det underlätta med koffein i tablettform för att smidigt kunna tillgodose sitt behov i vardagen.
Alla tillskott har olika syften och människor har individuella behov av produkter som underlättar deras vardag. Alla behöver inte ta kosttillskott eller proteinpulver i samband med träning men det underlättar för många att dessa alternativ finns. Ett tillskott av god kvalitet som hjälper dig till en enklare vardag är alltid en bra rutin oavsett om du tar det för att säkerställa ditt närings- och energibehov, för att bli piggare eller för att bibehålla god hälsa.