Spenat är fullt av nyttigheter

av Ann Wahlgren

Spenat är en mycket nyttig bladgrönsak som innehåller många näringsämnen och vissa andra ämnen med fysiologisk verkan som gör gott i våra kroppar. Bladgrönsaken innehåller mycket vitamin K1 (fyllokinon), folat, betakaroten, magnesium, järn och kalium.

Vitamin K1 som det finns gott om i spenat är viktigt för blodets koagulering och bibehållandet av normal benhälsa. Spenat innehåller mycket folat som är ett vitamin som många inte får i sig tillräckligt av idag via kosten. Folat är viktigt för normal blodbildning, normal funktion av immunsystemet och bidrar även till minskning av trötthet och utmattning. Vitaminet är extra viktigt för gravida, framför allt i början av graviditeten, då det förebygger ryggmärgsbråck hos fostret.[1]

Det finns mycket betakaroten i bladspenat. Betakaroten är en karotenoid som kan omvandlas till vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar bland annat till normal funktion av immunsystemet, är viktig för järnmetabolismen, synen, huden och bibehållandet av normala slemhinnor.

Spenat innehåller många mineraler men är framför allt rikt på magnesium, järn och kalium. Magnesium är viktigt för bland annat normal nerv- och muskelfunktion och för omsättningen av kalcium i kroppen. Järn är viktigt för blodbildningen, immunsystemets normala funktion och bidrar dessutom till minskning av trötthet och utmattning. Kalium är essentiellt för bibehållandet av normalt blodtryck och normal muskel- och nervfunktion.

Vid Lunds universitet har forskare undersökt eventuella hälsoeffekter av thylakoidexktrakt från spenat. Thylakoider finns i spenat men även i broccoli, grönkål och andra bladgrönsaker. Forskarna utförde en placebokontrollerad studie som visade att thylakoider från spenat minskade sötsug samt ökade mättnadskänslan. Ett dagligt intag av thylakoider under flera månader resulterade i en minskning av hungershormonet ghrelin i blodet hos studiedeltagarna. Studieresultaten visade även att fettmetabolismen blev långsammare hos de som intog extraktet jämfört med kontrollgruppen. Även detta hämmar hungerskänslor och påverkar i sin tur matintag och vikt.[2]

Variationen av hur spenat kan ätas och tillagas är oändlig. Spenat är inte bara en god ingrediens i olika sallader utan gör sig också mycket bra i lagade maträtter som exempelvis soppor, stuvningar, grytor och lasagne. Man kan även slänga i en redig näve spenat i en smoothie som då blir extra näringsrik och dessutom får en härlig grön färg.


[1] https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[2] https://portal.research.lu.se/portal/en/publications/thylakoid-membranes-from-green-plants-affect-appetite-and-promote-body-weight-loss(9d2b2606-c6e7-415e-8d95-72faa7660783).html