Enkla råd för säkert intag av kosttillskott

av Ann Wahlgren

Det vi väljer att äta för att må bra ska naturligtvis också vara säkert för oss. Det gäller för alla livsmedel inklusive kosttillskott. När vi vill ta hand om oss och vår hälsa behöver vi bland annat se till att vi får i oss all den näring vår kropp behöver för att fungera som den ska. Främst bör vi via kosten få i oss näringsämnen men då och då i livet kan behövas tillskott till den vanliga maten. Sammantaget handlar det om många olika näringsämnen som vi ska få i oss för att uppnå optimal hälsa, bland annat alla vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och aminosyror.

Av olika skäl och vid vissa perioder i livet kanske vi inte får i oss samtliga näringsämnen i tillräcklig mängd via kosten. Då kan vi förändra våra matvanor eller komplettera med tillskott. Det kan till exempel vara då vi ändrat våra kostvanor, varit sjuka eller särskilt stressade eller av andra orsaker vet med oss att vi inte ätit tillräckligt näringsrik mat under en tid. Livsmedelsverket ger också särskilda råd om kosttillskott till dig som tillhör en speciell grupp. Där ges exempelvis råd till kvinnor som kan tänkas bli gravida att äta tillskott av folsyra och till veganer som inte äter animaliska livsmedel att äta tillskott av vitaminet B12. Du har säkert inte gått miste om informationen att det kan vara bra för oss som bor i nordligt belägna trakter att under den mörka årstiden komplettera vår kost med extra D-vitamin.

De kosttillskott som vi kan köpa i Sverige ska du som vuxen och frisk kunna känna dig trygg med att äta utan någon risk eller fara. Välj att köpa välkända märken eller från välkända försäljningsställen. De som tillverkar, importerar och säljer kosttillskott har ansvar för att produkterna är säkra och att den information som ges på produkten motsvarar innehållet. När du som konsument väljer vilket kosttillskott du ska köpa ska du kunna få information av märkningen på produkten så att du kan känna dig säker på att du gör ett bra köp. Det finns särskilda märkningskrav för just kosttillskott.

Här följer några enkla och goda råd till dig som vill ta kosttillskott och känna dig säker:

  • Överskrid inte utan följ alltid den rekommenderade dagliga dosen som alla kosttillskottsprodukter har som krav att vara märkta med. Eftersom kosttillskott är näringsämnen i koncentrerad form bör man alltid följa de rekommendationer som ges på produkten.
  • Använd inte kosttillskott tillsammans med läkemedel innan du har rådgjort med din läkare.
  • Använd inte kosttillskott istället för läkemedel.
  • Se upp för produkter som utlovar snabba och drastiska resultat som nästan låter för bra för att vara sanna, t.ex. rekordsnabb viktminskning/muskeltillväxt. Produkten kan vara olaglig.
  • Är företaget medlem i Svensk Egenvård? Medlemmar i Svensk Egenvård skriver under etiska riktlinjer och följer speciella branschriktlinjer för säkra sportprodukter. Läs på om företaget, vilka ligger bakom?

Lika medvetet som du väljer din kost ska du välja ditt kosttillskott!

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/risker-med-kosttillskott?

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/vem-behover-extra-vitaminer?