Viktiga näringsämnen för håret

av Andrea Grossmann, näringsfysiolog

Det finns många faktorer som kan slita på håret. Plattång, hårfön, hårsnodd, hårspray, sol och bad samt frekventa tvättar påverkar hårets kvalitet på olika vis. Idag finns det många specialschampon, inpackningar och andra hårprodukter som är till för att ge näring och skydd till håret utifrån.

I genomsnitt växer ett hårstrå cirka 15 centimeter på ett år. Hårets längd, fyllighet och kvalitet påverkas inte bara av ovannämnda yttre faktorer utan även av genetiska faktorer och näringsstatus. Vi kan ta hand om vårt hår inifrån genom att säkerställa att vi får i oss alla näringsämnen som är viktiga för att bibehålla normalt och friskt hår. Vad vi äter och vad vi har för näringsstatus påverkar inte bara vår hårkvalitet utan även våra naglar, hy och välmående.

Hår växer i cykler som delas upp i tre olika faser: tillväxtsfas, övergångsfas och vilofas där tillväxten slutar[1]. Vissa vitaminer och mineraler (mikronäringsämnen) är viktiga för de olika mekanismerna som sker i dessa faser för att hårväxten ska fungera normalt[2].

Vitaminet biotin bidrar till bibehållandet av normalt hår[3]. Biotin finns i många livsmedel men havregryn, vetegryn, äggula och lever är särskilt rika på näringsämnet. Vitaminet kan också bildas av bakterierna i tjocktarmen.
 
Mineralerna zink och selen bidrar också till bibehållandet av normalt hår[4]. Zink är vanligt förekommande i animalier men finns även i flera vegetabiliska livsmedel. Fullkornscerealier, nötter, frön och ärtor är bra källor till zink. Paranötter, linser, fisk och ägg är bra källor till selen.

Koppar är ett spårämne som bidrar till normal pigmentering av håret[5]. Spårämnet finns i både animalier och vegetabilier i måttliga halter. Nötter, kakao, spannmål och lever är exempel på kopparrika livsmedel.

Vissa växter har även visat sig ha effekt på hårets kvalitet. Nässla (Urtica dioica) och åkerfräken (Equisetum arvense) finns det gott om i den svenska naturen. Båda växterna är rika på grundämnet kisel[6][7]. Intag av kisel har i ett flertal studier visat sig ha positiva effekter på håret[8][9][10].   

I studier har växten ginsengs (Panax ginseng) effekt på hårkvalitet undersökts. Vissa studier har visat att ginseng förebygger håravfall genom att påverka hårsäckens cykel. Kontinuerligt intag av örten kan alltså bidra till tjockare och fylligare hår[11].

Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Vatten återfuktar inte bara huden utan även håret. Förutom keratin (ett protein), lipider (fetter) och färgpigmentet melanin består håret även av 10-15 % vatten[12].

Vill du ta hand om ditt hår är det bra att säkerställa att du får i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att producera friskt hår. Öka ditt intag av ovanstående livsmedel på ett sätt som passar dig. När du gör detta anammar du en mer hälsosam livsstil, tar hand om ditt hår och även din insida på köpet! 


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499948/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

[3] https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

[4] https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

[5] https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12732920/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4938278/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389977/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30208587/

[12] https://www.nahrungsergaenzungsmittel.org/bereiche/haut-haare-naegel/schoene-haare-welche-vitamine-und-mineralstoffe-sind-wichtig/