Omega-3-fettsyrornas betydelse för hjärta och kärl

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att en receptor som kallas GPR32 har en viktig roll för att förhindra inflammation i blodkärl och motverka åderförkalkning.

Vid åderförkalkning uppstår inflammation i kärlen. I normala fall ska olika stoppsignaler (resolviner) hjälpa till att dämpa inflammationen. Dessa stoppsignaler (resolviner) bildas från omega-3-fettsyror och binder till och aktiverar receptorn GPR32. Vid åderförkalkning har det visat sig att denna receptor är dysreglerad (i obalans).

De nya fynden skulle kunna innebära nya vägar till behandling och förebyggande av åderförkalkning genom att stoppa inflammationen i kärlen, till exempel med hjälp av omega-3-fettsyror. Forskarna vid Karolinska Institutet fortsätter sina studier om bland annat hur omega-3-härledda stoppsignaler kan användas för att behandla åderförkalkning.

Fakta om Omega-3 och omega-6 (fleromättade fetter)

Fleromättade fetter finns i olika livsmedel och är livsnödvändiga för oss. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. Dessa fetter kan inte kroppen själv tillverka och vi måste få i oss dem genom kosten.

Ofta förekommer de båda fetterna i samma livsmedel men oftast finns det mer av omega-6 än av omega-3 i maten vi äter. Det kan därför vara bra att vara uppmärksam på sin kost och att man får i sig tillräckligt av båda fetterna.

Omega-3 finns i exempelvis fet fisk, vissa alger, rapsolja och valnötter. Omega-6 finns till exempel i majs- solros- och sojaolja, i sesamfrö och i rapsolja.

Både omega-3 och omega-6 påverkar och reglerar olika saker i kroppen. De får oss att må bra och ha god hälsa. Till exempel behövs de för att förebygga och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Fetterna samspelar med varandra. När det exempelvis gäller blodets levringsförmåga och immunförsvaret dämpas i många fall omega-3 effekterna av omega-6.

Rekommendationer från Nordiska näringsrekommendationer 2012 (NNR 2012) är att omkring fem till tio procent av energin vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från omega-3. Enligt Livsmedelsverkets beräkningar skulle det innebära att vi från kosten bör få i oss ungefär 2,5 – 3 gram omega-3-fett varje dag. Det kan sägas motsvara en portion lax eller 1 – 2 matskedar rapsolja.

Det finns också kosttillskott som innehåller fleromättade fettsyror. Dessa förekommer både i form av fiskoljetillskott och i form av algolja. Många kosttillskott innehåller även kombinationer av omega-3 och omega-6.

Källor:

https://news.ki.se/new-discovery-on-how-omega-3-fatty-acids-can-reduce-atherosclerosis

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6

https://www.jci.org/articles/view/142883