Maskros och nässla – hälsosamma växter från naturens skafferi

av Ann Wahlgren

Sommaren står för dörren och allt fler tar chansen att vara ute och röra sig i skog och mark. Om det är något som lockar dig att göra varför inte passa på att då plocka något näringsrikt och ätbart från det naturens skafferi har att erbjuda?

Utmed stigarna växer ätbara, nyttiga växter som smakar gott. På sommaren finns gott det om växter och örter som är fulla av nyttigheter och helt gratis att plocka. Hur man vet vad som går att plocka och vad som är ätbart är kanske inte lätt för nybörjaren men den ovane kan gärna ta hjälp av en bok om växter (flora) eller söka information på nätet. Det finns växter som man absolut inte ska äta men dessa är ganska sällsynta och inte så lätta att hitta.

Maskrosens rot och blad har under lång tid använts som livsmedel. Maskrosen med sina solgula blommor och taggflikiga blad växer fritt i Sverige men odlas kommersiellt i till exempel Europa och Nordamerika. Blommande maskrosor ger både nektar och pollen och kan bland annat ge en mycket god gulaktig honung. Maskros är också en bra växt för våra bin och fjärilar.

Maskrosor är rika på mineralen kalium. Kroppen behöver kalium bland annat för att bibehålla normal reglering av blodtrycket. Kalium är också viktigt för vår njurfunktion och muskel- och nervfunktion. Om vi till exempel svettas mycket kan kroppen förlora en mindre mängd kalium i samband med det.

Maskros innehåller också vitamin A som är viktigt för flera funktioner i kroppen. Vitaminet behövs bland annat för att immunförsvar, syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. A-vitamin är också viktig vid fosterutvecklingen och tillväxten.

Bland hälsokostprodukter kan man ofta finna te gjort av maskrosrot eller maskrosblad. Det finns också maskrosprodukter som flytande extrakt (tinktur) och i kapslar och tabletter att köpa. Maskros säljs ofta i produkter som ska främja magtarmhälsa och matsmältningen.

Du kan själv plocka maskrosblad och maskrosblommor och använda i din matlagning. Bladen kan med fördel läggas i iskallt vatten cirka en timme innan användning, då mildras den lite bittra smaken något. Späda små blad har en nötaktig smak, de större bladen är mer beska i smaken. Använd exempelvis bladen i en sallad tillsammans med andra bladgrönsaker eller enbart ensamma med kryddor. Här följer ett enkelt recept på en god och näringsfylld sallad för två personer:

Sallad med färska maskrosblad
250 g färska maskrosblad
½ citron
salt
1 tsk olivolja
torkade chiliflingor efter behag
2 små vitlöksklyftor, hackade

Gör så här:
Småkoka hela maskrosblad i 2–3 minuter. Smaka av och känn efter om bladen är tuggvänliga. När bladen är mjuka är de klara.

Lägg upp maskrosbladen i en djup tallrik tillsammans med lite av spadet från koket. Ringla olivolja och pressa citron över salladen efter smak. Strö sist över hackad vitlök, salt och chiliflingor.
(Receptet är från tidningen
Hälsa)

En annan mycket vanlig och ätbar växt är nässlan. Nässlan har precis som maskros länge använts som livsmedel för sina hälsobringande egenskaper. I matrecept ses den till exempel som huvudingrediens i nässelsoppa och nässelpesto.

Nässlan är en riktig hälsobomb. Den innehåller bland annat järn, kalium, kalcium, vitamin A och vitamin C. Järn är en mineral som är en viktig beståndsdel i våra röda blodkroppar som transporterar syre i blodet. Järn är också en viktig beståndsdel i myoglobin (ett protein) som binder syre i våra muskelceller.

Vitamin C, som finns gott om i nässlor, hjälper till att öka upptaget av järn från maten. Vi behöver också vitamin C till immunförsvarets normala funktion och för att minska trötthet och utmattning. Vår hud, tänder, brosk, benstomme och blodkärl är också i behov av vitamin C.

Det finns ett stort utbud av kosttillskottsprodukter med nässla (te, extrakt, kapslar, tabletter) för den som vill. Det är vanligt i produkter att nässla kombineras med andra örter och används som vätskedrivande eller för främjande av normal lever- och njurfunktion.

Prova att laga till något gott av egenplockade nässelblad. Plocka gärna bladen med handskar på händerna då nässlorna bränns på huden. Nässla kan liknas vid spenat. Späda blad kan kokas till soppa eller användas i pajer precis på samma sätt som spenat används. Man kan också torka nässelbladen och mixa dem efteråt till pulver. Pulvret är rikt på järn och kan användas i bröd, smoothies eller enkelt strös på smörgåsen. En riktig näringskick får du också av nässelpesto som kan tillagas efter följande recept:

Näringsboostad Nässelpesto
2 liter nyplockade nässlor
2 vitlöksklyftor
60 gram pecorino- eller parmesanost
1 dl cashewnötter
1 dl ekologisk olivolja
örtsalt

Gör så här:
Doppa nässlorna i kokande vatten och skölj de sen i kallt vatten.
Krama ur vattnet och hacka de grovt.
Mixa nötter, vitlök och pecorino tills allt är finfördelat.
Lägg i nässlorna och mixa allt så det blandar sig.
Häll i olivoljan successivt till peston har en lagom krämig och slät konsistens.
Krydda med örtsalt efter smak.
(Receptet är från
Kurera)

Maskros och nässla är endast två förslag på vad du kan hitta där ute. Botanisera bland växter och örter och se vilken som blir din favorit!

Länkar:

https://kurera.se/naringsboostad-nasselpesto/

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/plocka-och-at-vild-mat/

https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/349?sokord=N%C3%A4sslor%20f%C3%B6rv%C3%A4llda&soktyp=1&kategoriId=