Vad är näringsämnen?

Näringsämnen är olika molekyler som delas upp i två kategorier, de energigivande och de icke-energigivande. Näringsämnena finns i livsmedel som vi äter och absorberas i magtarmkanalen efter att maten har spjälkats för att sedan transporteras ut i kroppen.  Varje näringsämne har sina specifika uppgifter i människokroppen och inget är likvärdigt ett annat. Eftersom kroppen inte kan tillverka de flesta av näringsämnena är det viktigt att vi tillför dem kontinuerligt.

De energigivande näringsämnena är kolhydrater, fett och protein och samtliga kan ge oss energi och har många olika funktioner i kroppen. Ett gram protein och ett gram kolhydrater motsvarar vardera 4 kilokalorier och ett gram fett motsvarar mer än det dubbla (9 kilokalorier). Kolhydrater är samlingsnamnet för stärkelse, kostfibrer och sockerarter och är människans viktigaste källa till energi. Fett ger våra kroppar isolering, skyddar våra organ och finns som energireserv. Fett är också mycket viktigt för tillverkandet av hormoner och för att vi ska kunna absorbera de fettlösliga vitaminerna. Protein är kroppen byggstenar och behövs bland annat för bildandet av enzymer, hormoner samt för att bygga upp celler.

De icke-energigivande näringsämnena omfattar alla vitaminer, som kan vara både vattenlösliga och fettlösliga, antioxidanter samt mineraler. De icke-energigivande näringsämnena medverkar i många olika mekanismer i kroppen som till exempel påverkar synen, hormonreglering, nervsystemet, muskler och energimetabolismen.

Många av de icke-energigivande näringsämnena är bland annat bundna i olika typer av enzymsystem men förekommer även som fria joner, t.ex. natrium (Na+) och kalium (K+), i våra kroppsvätskor. Vissa vitaminer och mineraler kan lagras i kroppen för att säkerställa ett förråd. Järn, A-vitamin och D-vitamin kan exempelvis lagras i levern och kalcium och fosfat i benvävnaden.