De tre energigivande näringsämnena (kolhydrater, fett och protein) förekommer vanligtvis i majoriteten av alla livsmedel men i varierande mängder. Frukt, grönsaker, spannmål och bönor är exempel på olika källor till bra kolhydrater. Proteiner finns i många livsmedel men exempel på proteinrika källor är bönor, linser, spannmål, kött, kyckling och fisk. Exempel på bra källor till nyttigt fett är fet fisk, avokado, nötter och rapsolja.
De icke-energigivande näringsämnena förekommer också i varierande mängder beroende på livsmedelskategori. Gröna grönsaker och bladgrönsaker, som till exempel spenat, broccoli och grönkål, är källor till A-vitamin, kalcium och K-vitamin. Alla typer av frukter innehåller mycket vitaminer och även vissa mineraler. I nötter, fröer och avokado finns det mycket E-vitamin och magnesium. Animaliska produkter såsom ägg och fisk innehåller mycket D-vitamin samt omega 3. Olika typer av spannmål och baljväxter är en god källa till bland annat B-vitaminer och mineraler.
Näringshalten i ett livsmedel påverkas av hur man tillagar det samt hur det förvaras. I somliga fall gör upphettning att vissa näringsämnen blir mer tillgängliga men i de flesta fallen minskar näringshalten när ett livsmedel tillagas.